Kesä lähestyy huimaa vauhtia ja valtaosa kesätyöpaikoista on jo mennyt varhaisten hakijoiden haltuun. Tässä vaiheessa kevättä onkin auttamattoman myöhäistä hakea useimpia työpaikkoja. Jos sinulla ei ole vielä kesätyöpaikkaa, ei kannata siltikään vielä lannistua. Päättäväisyydellä, kekseliäisyydellä ja hyvällä tuurilla sinua voi vielä onnistaa!

1. Kysele tuttavilta

Viimeistään tässä vaiheessa kevättä kannattaa heittää kaikki verkot työmarkkinoiden laajoille vesille. Kysele vapaita työpaikkoja etenkin paikoista, joissa työskentelee tuttaviasi. Anna koko tuttavapiirisi tietää, että olet vapaa ja etsit töitä. Viime hetken peruutukset ja suunnitelmanmuutokset voivatkin yllättäen tuoda tiellesi unelmiesi työpaikan. Kun kuulet mahdollisesta vapaasta paikasta, ilmoita kiinnostuneisuutesi välittömästi.

2. Muuta standardejasi

Loppukeväästä esimerkiksi opiskelemasi alan työpaikan löytäminen on silkkaa tuuria, joten odotuksiaan on turha pitää korkealla. Tällöin nirsoiluun ei ole varaa ja voit joutua ottaa vastaan jonkin vähemmän innostavan työpaikan.  Ole rohkea, ja kokeile jotakin uutta. Jos työ ei muuten inspiroi, muista, että motivaatiosi on raha. Hakeudu vaikkapa puhelinmyyntiin, siivoamaan, varastoon tai kaupan kassalle. Vaikka kyseessä ei olisi unelmien työpaikka, ota se ilolla vastaan. Olet työssä ainoastaan niinä tunteina kun saat palkkaa. Lopun aikaa saat lekotella vaikka auringossa hyvällä omallatunnolla.

3. Muista vuokratyöfirmat

Vuokratyöfirmoilta saatat päästä lyhyenkin varoitusajan sisällä määräaikaiseen työsuhteeseen tai eri alojen keikkaluontoisiiin töihin. Ilmoittaudu valitsemasi vuokratyövoiman listoille. Lyhyet keikkatyöt voivat olla virkistäviä etenkin silloin, kun et halua tuntea jumittuneesi koko kesäksi samaan työpaikkaan. Silppuisimmillaan työpaikkasi voivat vaihdella viikonkin sisällä. Kesästä voi muodostua todellinen seikkailu työelämään.

4. Muista kesätapahtumat

Erilaiset kesätapahtumat, festivaalit ja konsertit etsivät yleensä työntekijöitä viime hetkeen asti. Joskus näistä töistä saa palkkaa, joskus palkkana on ruoka ja pääsy kiinnostaviin tapahtumiin.

5. Kerää toimeentulosi metsistä ja pelloilta

Marjoja, hedelmiä ja sieniä voi lähteä keräämään kuka vain. Kun opit tehokkaan poimintatekniikan, voit tienata yllättävänkin suuren summan rahaa lyhyen ajan sisällä.