1) Pidä ansioluettelosi eli CV (Curriculum Vitae) aina ajan tasalla. Koskaan et voi tietää, milloin sitä yllättäin tarvitset. Vaikka olisit juuri nyt töissä, niin irtisanominen voi tulla yllättäin eteen. CV kertoo kuka olet, mitä olet aikaisemmin tehnyt ja mitä osaat tehdä.
2) Ole aktiivinen. Kukaan ei tule sinua kotoa töihin hakemaan.
3) Töitä hakiessasi ole reipas ja kohtelias.
4) Muista, että uuden työpaikan löytäminen on keskimäärin kovan työn alla. Voit joutua lähettämään useita kymmeniä hakemuksia ennen kuin tärppää. älä anna periksi!
5) Etsi julkisia avoimia työpaikkoja netistä esim. Duunia.netin kattavien linkkilistojen avulla. Etsi työpaikkoja myös paperisista sanomalehdistä ja paikallislehdistä.
6) Kun näet avoimen työpaikan, niin toimi nopeasti. Soita työpaikkaan ja kysy lisätietoja (työn laatu jne.). Kun olet osoittanut kiinnostuksesi työpaikkaa kohtaan ja saanut tarvittavat lisätiedot, niin jätä työhakemus. Soitosta voi olla sinulle paljon apua ja voit jäädä samalla valitsijoiden mieleen.
7) Työhakemus pitää sisällään 1-2 sivun pituisen CV:n eli ansioluettelon ja yhden sivun mittaisen vapaan työhakemuksen kyseiseen työpaikkaan.
8) Kirjoita työhakemuksestasi ytimekäs ja selkeä maksimissaan yhden tulostesivun (A4) pituinen työhakemus haettuun työpaikkaan. Ilmaise työhakemuksessasi halukkuutesi tehdä työtä kyseisessä työtehtävässä ja kyseisessä työpaikassa. Koita erottua jollain positiivisella tavalla muista työhakemuksista.
9) Muista jättää työhakemuksesi ajoissa!!!
10) Soita työhakemuksesi perään 10 päivän päästä, jos hakemuksestasi ei ole kuulunut mitään. Ilmaiset siten työnantajallesi halukkuutesi kyseistä työpaikkaa kohtaan. älä kuitenkaan pommita puheluillasi liikaa.
11) Valmistaudu työhaastatteluun hyvin. Pukeudu asianmukaisesti, ole rehellinen, kohtelias, reipas ja mieti mitkä ovat juuri sinun avusi kyseiseen työhön. Mieti myös palkkatoiveesi etukäteen ja mitä aiot työnantajaltasi kysyä jne. Työhaastattelussa työnantaja ja hakija esittävät kysymyksiä toisilleen. Työnantaja kysyy hakijalta mm. asioita, jotka eivät ilmenneet työhakemuksesta. Samalla työnantaja saa paremman kuvan hakijasta.
12) Muista hakea työpaikkoja myös lähettämällä avoimia työhakemuksia eri yrityksiin viikottain. Mitä ahkerammin haet, sen varmennin uusi työpaikka löytyy.
13) Käytä työnhaussa apunasi myös sosiaalisiamedioita kuten Facebookkia ja Twitteria. Osallistu myös alaasi koskeville nettikeskustelualueille. Samalla, kun opit uutta, niin joku keskusteluihin osallistuva työntekijä voi napata sinut töihin.
14) Aseta itsellesi tavoitteita ja kehitä itseäsi henkisesti ja fyysisesti. Olet oikeasti hyvä tyyppi, jos vain haluat niin!
15) Onnea työnhakuun!