Siivoojan palkka – Miten hyvin siivooja tienaa Suomessa?

Siivousalan työllisyystilanne on melko hyvä Suomessa. Paikkoja on paljon saatavilla varsinkin isoissa kaupungeissa, mutta töitä voi löytää ihan vain omalta kylältään. Tyypillinen työmaa on supermarketti, koulu tai urheiluhalli.

Peruspalkka

Alan keskipalkka on Suomessa 2 000 euroa kuukaudessa. Tähän lukuun on otettu huomioon se, että osa siivoojista on töissä vain osa-aikaisesti, jolloin työtunteja tulee tehtyä vähemmän. Monesti siivousalalla työehtosopimuksessa työaikaa ei ole tarkkaa määritelty, vaan se esimerkiksi 1–37,5 tuntia viikossa, jolloin töitä tehdään käytännössä vain sen mukaan, mitä on tarjolla.

Rakennussiivoojan keskipalkka on hieman parempi, 2 150 euroa kuukaudessa, johtuen siitä, että työympäristö on rakennustyömaa. Myös sairaalassa siivoojan palkka on samansuuruinen eli keskimääräistä korkeampi, sillä siellä on siivoamisen lisäksi myös desinfioitava paikat.

Lisät ja muut palkkaan vaikuttavat tekijät

Kuten monilla muillakin aloilla, myös siivousaloilla palkkaan vaikuttaa se, missä noin tarkalleen ottaen työmaa sijaitsee ja paljonko alalta on kokemusta. Myös pohjakoulutuksella on väliä.

Yksityisellä puolella palkka voi olla kuukaudessa jopa 2 400 euroa. Tämän tarkoituksena on sitouttaa työntekijä yritykseen ja auttaa pitämään hyvät tekijät remmissä, kun kyseessä on ala, jolla tekijät tuppaavat vaihtumaan tiuhaan tahtiin. Tällaiset siivoojat tekevät usein kotisiivouksia, joten esimerkiksi rakennustyömailla ei tarvitse pyöriä.

Kaikilla siivoojilla erityisen hankalat tahrat, kuten vaikkapa veri, tuovat pientä lisää vuodesta 2018 lähtien.