Jos yritykselläsi on vaikeuksia suhteuttaa työsuhteita alati muuttuviin resurssitarpeisiin, voi henkilöstövuokraus olla paras ja joustavin ratkaisu ongelmaan.

Henkilöstövuokraus on vuokranvälityspalvelu, joka vuokraa työvoimaa osa-aikaisiin työtehtäviin. Henkilöstövuokrausyrityksiä no Suomessa lukematon määrä ja ne työllistävät yhteensä toista tuhatta ihmistä ja välittävät vuodessa töitä yli 30 000 työntekijälle.

Alun perin vähän hämäräksi toiminnaksi katsottu toimiala on vuosien kuluessa puhdistanut mainettaan mallikkaasti ja on tällä hetkellä erittäin hyvä vaihtoehto työllistyä ja työllistää, jos resurssitarpeet muuttuvat jatkuvasti. Yhteensä alalla liikkuu yli miljardi euroa vuodessa.

Onko vuokratyöntekijällä oikeuksia?

Henkilöstövuokrauksessa työehtosopimukset pätevät aivan kuten vakituisissakin työsuhteissa, mutta työtehtävien määrä voi joustaa. Työntekijän kannalta vakituiseen työpaikkaan verrattuna tämä voi aiheuttaa ongelmia, sillä työn määrästä ei ole takeita, mutta jos tällä ei ole väliä, voi vuokratyöntekijänä toimiminen olla parhaimmillaan hyvin mielenkiintoista ja rentoa.

Yritysten kannalta henkilöstövuokraus on erittäin helppo ja vaivaton tapa saada työvoimaa ilman liiallista paperityötä. Tämä kuitenkin voi johtaa siihen, että yritykset käyttävät vuokratyövoimaa hyväksi.

Koska vuokratyöntekijällä ei ole työsopimusta yrityksen kanssa, jossa toimii, työnantaja voi kiertää omia vastuitaan. Työntekijälle ei tarvitse luvata töitä,  joten pitemmänkin työsuhteen voi päättää ilman minkäälaisia ongelmia. Samalla pitemmästä työsuhteesta ei kerry esimerkiksi lomapäiviä vaikka tekisi 12 tuntisia päiviä 7 päivää viikossa. Tästä syystä vuokratyötä ei kuuluisikaan tehdä vakituisen työn tavoin.

Vaikka henkilöstövuokrauksessa on omat riskinsä, voi esimerkiksi ravintolan tuuraajana saada jopa parempaa palkkaa kuin ravintolan vakituiset työntekijät, jos tarve on suuri. Ja vaikka palkka ei olisikaan kovin hyvä, on vuorkatyö erittäin hyvä väylä nuorelle ihmiselle saada arvokasta työkokemusta, jonka avulla on helpompi pyrkiä vakituisiin työtehtäviin.

Henkilöstövuokraus sopii kaikille

Vaikka henkilöstövuokrauspalveluita suositaan varsinkin nuorten keskuudessa, voi kuka tahansa löytää erittäin hyviä työtehtäviä henkilöstövuokrausyritykseltä.

Nuorten lisäksi toinen suuri kohderyhmä on juuri eläkkeelle siirtyneet henkilöt, joiden kokemusta voidaan hyödyntää monessa paikassa ilman vakituisen työsuhteen tarvetta. Samalla eläkepäiviin saa mukavaa rytmiä, kun välillä voi käydä töissä.

Lisäksi henkilöstövuokrausyritykset kaipaavat kovasti leipiinsä rautaisia erikoisosaajia, joita voidaan palkata esimerkiksi yritysjohdon konsulteiksi yksittäisiin projekteihin.