Oletko koskaan etsinyt työpaikkkaa tosissasi? Silloin olet varmasti huomannut, että jo työnhaku käy työstä. Se on prosessi, johon joutuu joskus käyttämään tuntikausia päivässä. Nykyisin valitettavan monet työpaikat jaetaan ns. ”suhteilla”, mutta tästä ei kannata lannistua.

Työpaikkaa kannattaa etsiä monella tavalla: 

Valmiisiin ilmoituksiin vastaaminen

Internet on tulvillaan ilmoituksia vapaista työpaikoista. Työnhakijan perussivustoja ovat esimerkiksi Työvoimatoimiston ylläpitämä te-palvelut-sivusto ja oikotie. Suuret yritykset eivät välttämättä laita työnhakuilmoitusta välttämättä lainkaan erillisille työnhakusivuille, vaan ilmoittavat vapaista työpaikoista omilla nettisivuillaan.

Yhteydenotto kiinnostavaan työnantajaan

Kun olet löytänyt kiinnostavan työpaikan, ota yhteys työnantajaan. Soita ja kysele työpaikasta ja selvitä, sopisiko työpaikka sinulle.

Jos joudut tekemään kirjallisen hakemuksen, kerro hakemuksessa koulutuksestasi ja työkokemuksestasi luomalla CV– muodossa. Hakemukseen liitetään usein mukaan kopiot koulutodistuksista ja työtodistuksista.

Työharjoittelu

Joillakin aloilla ei välttämättä ole tarjolla varsinaisia täyspalkkaisia töitä, mutta sen sijaan työttömällä työnhakijalla on mahdollisuus päästä yritykseen tuettuun harjoitteluun. Tämä on nykyisin yleistä esimerkiksi monilla luovilla aloilla. Harjoittelun mahdollisuutta kannattaa harkita etenkin silloin, jos työnantaja kiinnostaa sinua erityisen paljon. ”Ilmaistyö” nimittäin saattaa vaihtua herkästi harjoittelusuhteen päätyttyä ”oikeaksi” työsuhteeksi. Tämä ei kuitenkaan tapahdu läheskään aina, joten harjoittelun kannattavuus on syytä pohtia kunnolla.

Vuokratyöfirma

Moni unohtaa, että vuokratyöfirmoilla on usein jatkuvasti tarjolla vapaita työsuhteita. Näiden suhteiden pituus tosin vaihtelee tilanteesta riippuen paljonkin. Joskus tarjolla on vain keikkaluontoista työtä ja lyhyitä työsuhdesilppuja, joskus pidempiaikaistakin toimintaa. lmoittaudu valitsemasi vuokratyövoiman listoille. Lyhyet keikkatyöt voivat olla virkistäviä etenkin silloin, kun et halua tuntea jumittuneesi koko kesäksi samaan työpaikkaan.

Verkostoituminen

Liity oman alasi postituslistoille, hankkiudu rekrytointitapahtumiin ja kysele ystäviltäsi, tuntevatko he tämän alan ihmisiä. Avaa esimerkiksi twitter-tili tai ala kirjoittamaan blogia, jossa näytät oman alasi asiantuntemuksen. Sosiaalisen median avittamana on lopulta yllättävän helppo päätyä oman alan piireihin. Ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Uusiin ihmisiin tutustuessa käyttäydy asiallisesti ja katso silmiin. Kun tapaat uuden urasi kannalta tärkeän ihmisen, paina ainakin heti tämän nimi mieleen. Kysele, ole kiinnostunut. Aktiiviset ja kiinnostavat ihmiset jäävät potentiaalisten työnantajien ja suosittelijoiden mieleen.