Jos olet perustanut uuden yrityksen tai olet jo vanha yrittäjä – onnittelut! Aina yrittäjien merkitystä Suomessa ei arvosteta tarpeeksi. Siksi onkin myös tärkeää, että ajat omaa etuasi ja solmit kaikkein parhaimmat ja edullisimmat sopimukset yritykseen liittyen. Sähkösopimusten kohdalla ei kannata ostaa sikaa säkissä.

Miksi sähkön kilpailuttaminen kannattaa?

Sähkön kilpailuttamisessa puhuttaessa sitä usein miettii, minkä takia siitä kirjoitetaan ja sitä toitotetaan niin paljon. Syy on yksinkertaisesti se, että kilpailuttaminen oikeasti kannattaa.

Onkin mahtavaa, että yrityssähkön voi myös kilpailuttaa yhtä helposti ja nopeasti kuin kuluttajankin sähkösopimuksen. Se antaa nimittäin paljon etuja. Tietenkin sen lisäksi, että yhdellä klikkauksella saa tietoonsa halvimman sähkösopimuksen juuri omalle yritykselleen.

Yrityksille suunnatut sähkösopimustyypit

Sähkösopimukset saa aina räätälöityä omaan tilanteeseen sopivaksi ja kunkin yrityksen tilanteeseen parhaaksi. Sopimustyyppejä on kahdenlaisia: määräaikaisia sekä toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia.

Ennen kun määräaikaisen sopimuksen sattui tekemään sähkön hintojen ollessa alhaalla, on sopimus ollut oikea kultakimpale. Nytkin osa yrityksistä on saanut nauttia määräaikaisista sopimuksista edes hetken aikaa, jos sähköyhtiöt eivät ole jo muuttaneet hintojaan.

Sähkön hinta on ollut ennätyksellisen korkea ja sen vuoksi myös sähkön myyjät ovat joutuneet nostaa hintojaan. Sen lisäksi isojakin suomalaisia sähköyhtiöitä on kaatunut lähiaikana.

On eri seikkoja, mitä kannattaa ottaa huomioon

Se mitä tarkoitetaan räätälöilyllä sähkösopimuksella tarkoitetaan sitä, millainen tilanne yrityksellä on. Esimerkiksi sähkön käyttö voi olla ympärivuorokautista, mutta toisaalta taas joillakin on tilanne, että yritys toimii lähinnä yöllä.

Jotkut toimistot ovat myös auki ainoastaan arkipäivisin, jolloin viikonloppuisin sähköä ei mene kuin ehkä lämmityskustannuksiin viikonloppujen aikana. Ja tietysti lämmitykseen liittyen oman sähkösopimuksen hintalappuun vaikuttavat yrityksen ja yritystilojen suuruus sekä se, kuinka monta henkilöä yrityksessä on sähköä käyttämässä.

Eri yrityksissä voi myös olla paljon sähköä kuluttavia laitteita, kuten pesukoneita, tehdaslaitteita, jääkaappeja, moottoreita tai muita laitteita. Tällöin kannattaa myös huolehtia siitä, että sähkösopimuksen lisäksi laitteiden kannattaa olla mahdollisimman energiatehokkaita eli A-luokituksessa olevia sähkölaitteita.

Luotettavalla sähköyhtiöllä väliä

Myös sähköyhtiöillä on tietysti merkitystä yrittäjyyteen ja yrittäjän arkeen. Tilanteita sattuu ja tapahtuu, ja silloin sähköyhtiöllä on hyvä olla toimiva ja nopeasti reagoiva asiakaspalvelu. Joskus laskuissa voi tulla sekaannuksia, remontteja voi tulla tai muutto voi koittaa yhtäkkiä. Tällöin on tärkeää, että yhteysen saa lähes välittömästi oman yrityksensä sähköyhtiöön.

On myös tärkeää, että sähköyhtiö ajaa oikeasti sinun etuasi. Vaikka yritykset ovat asiakkaita, on reilua, että he antavat edullisimman sähkösopimuksen, eivätkä yritä käyttää minkäänlaisia vilppejä tai yrittää kikkailla sopimusehtoja itselleen parhaaksi päin. 

Lisäksi on hyvä varautua miettimään mahdollista yrityksen kasvua. Kannattaa pohtia, onko sähköyhtiö esimerkiksi valmis jatkamaan sopimusta tai kasvattamaan sitä fiksuilla hinnoilla. Eli että samaa sähkösopimusta saa räätälöityä omalle yritykselle sopivaksi ottaen huomioon liikkuvat tilanteet ja muuttuvan työskentely-ympäristön.

Älä tee hätiköityjä päätöksiä

Jos sähkömyyjä soittaa, älä tee hätiköityjä päätöksiä. Varsinkin uudet yritykset ovat monien sähköyhtiöiden puheluiden kohteena. 

Eikö olisikin helpompaa tutkia rauhassa eri vaihtoehtoja esimerkiksi kotona tietokoneen äärellä kahvia siemaillen? Kilpailuttaminen on nimittäin yhtä helppoa, miltä se myös kuulostaa. Älä siis epäröi!