Taantumaa pukkaa, mutta sen ei tarvitse näkyä sinun palkkapussissasi. Lisää palkkaa voi puhua itselleen myös vaikeina aikoina. Ohessa vinkkejä, joiden avulla saat puhuttua itsellesi lisää palkkaa ja työsuhde-etuja.
Vaikka maailmalla asiat olisivatkin huonosti, ei pidä ajatella olevansa tyytyväinen, kun edes on töitä. Toki siitä voi ja pitääkin olla tyytyväinen – kaikki eivät ole samassa onnellisessa asemassa. Palkkaneuvotteluihin moinen asenne sattuu vain olemaan huono lähtökohta, neuvotteluasema heikentyy.
Tärkeintä on valmistautua huolellisesti neuvottelutilanteeseen. Jos törmää tilanteeseen, jolloin ei kerta kaikkiaan pysty palkkaansa nostamaan, kannattaa neuvotella muista työsuhde-eduista. Palkkaneuvottelujen tuoksinnassa tai jälkimainingeissa työnantaja voi hyvinkin antaa myönnytyksiä esimerkiksi lomapäivien tai koulutusrahojen osalta.
Vinkkejä palkkakeskusteluun:
- Saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta neuvottelut pitää ihan itse aloittaa. Yllättävän moni ajattelee työnantajan yhtäkkiä ehdottavan palkankorotusta.
- Valmistaudu keskusteluun, pyri miettimään etukäteen argumentteja paitsi itsellesi, myös vasta-argumentteja pomollesi.
- Perustele sanomasi asiallisesti. Oma taloustilanteesi ei ole hyvä perustelu, sen sijaan vertailutietoja esimerkiksi kilpailevista yrityksistä on. Voit myös käydä läpi työpanostasi.
- Pyydä ensin, äläkä pyydä liian vähän. Tietenkin kannattaa edes jonkinlaisen realismin rajoissa pysyä, mutta neuvotteluvaraa on hyvä olla. Asiasta on tehty tutkimuksia, joista käy ilmi, että ensimmäisenä mainittu luku voi määrittää palkkaneuvottelun luonteen ratkaisevasti. On siis myös tärkeää, että sinä otat ohjat käsiisi, etkä anna työnantajan tehdä ensimmäistä matalaa ehdotusta.
- Huumori toimii. Tunnelma neuvotteluista saattaa olla kireä, tällöin oikeaan aikaa heitetty vitsi tai letkautus voi olla hyvä neuvottelukeino