Rauhanturvaajan palkka – Miten hyvin rauhanturvaaja tienaa?

Rauhanturvaajaksi voi kouluttautua sen jälkeen, kun on suorittanut varusmiespalveluksen. Haku on jatkuva, eli koulutukseen voi hakeutua ihan vaikka heti. Kaikki Suomen rauhanturvaajat koulutetaan Porin prikaatissa, Säkylässä.

Mistä palkkaa saa?

Rauhanturvaajien palkkaan suurin vaikuttava tekijä on itse tehtävä ja sen vaativuus. Puolustusvoimilla on kymmenportainen taulukko, jossa on määritelty palkka vaativuusluokan mukaan. Osa portaista jakautuu vielä kahtia A- ja B-luokkiin, joista A-luokka saa parempaa palkkaa kuin B. Täyden kympin vaativuuden kohdalla palkka määritellään erikseen tapauskohtaisesti. Luokassa 9A palkka on 7 703 €/kk ja B-luokassa 6 939 €/kk. Aivan ensimmäisellä tasolla palkka on 2 345 €/kk.

Lääkintäpuolella palkat ovat hieman erilaiset, sillä nämä ovat alansa koulutettuja ammattilaisia: sotilaslääkärin peruspalkka on 7 425 euroa kuukaudessa kun taas lääkintäjohdon tehtävissä palkka on 8 250 euroa kuukaudessa. Lisäksi rauhanturvatehtäviin palkataan hammaslääkäreitä sekä eläinlääkäreitä.

Työolot ja riskit

Rauhanturvaajien olot vaihtelevat sen mukaan, missä konflikti on. Tällä hetkellä konfliktialueet, joissa on YK:n rauhanturvaajia, rajoittuvat Keski-Afrikkaan, Lähi-itään, Intiaan, Haitiin ja Kosovoon. Rauhanturvaajat asuvat pääsääntöisesti hieman kehittyneemmissä kenttäoloissa, eli asuintelttojen lisäksi alueelta löytyvät myös suihkutilat, keittiö ja terveydenhuolto.

Rauhanturvaajan työhön liittyvät ilmeiset sotilaalliset riskit, mutta YK:n tunnuksia kantavat rauhanturvaajat saavat yleensä olla melko rauhassa, sillä heitä ei nähdä aggressiivisena osapuolena eivätkä he koskaan hyökkää ensin. Myös konfliktialueiden paikalliset pyrkivät auttamaan rauhanturvaajia parhaansa mukaan.