Miltei jokainen opiskelija tempautuu ainakin jossain määrin työelämän pyörteisiin jo ennen valmistumistaan. Tähän päädytään useimmiten taloudellisista syistä. Etenkin monissa isoimmissa opiskelukaupungeissa asumiskustannukset nousevat niin korkealle, ettei opintotuki riitä elämiseen. Monet hankkivat mieluummin töitä kuin velkaa.

Onneksi opintojen ohessa tehdystä työstä on myös paljon muitakin hyötyjä raha.  Työmarkkinoilla kokeneisuus on valttia ja siksi miltei kaikkiin korkeakouluopintoihin sisältyy työharjoittelu. Etenkin oman alan töitä kannattaa havitella jo opiskeluvaiheessa, sillä ne voivat tarjota myös arvokkaita verkostoitumismahdollisuuksia tulevaisuuden uraa ajatellen.

Silti monet varoittelevat siitä, kuinka yhtäaikainen opiskelu ja työnteko vie aikaa ja aiheuttaa stressiä. Tässä muutama vinkki, joilla päänvaivaa ja aikatauluongelmia voi välttää

1. Laske tulosi ja menosi!

Jos haluat nostaa niin opintotukea kuin palkkaakin samanaikaisesti, kannattaa olla erityisen tarkkana tulorajojen kanssa. Monet opintojen ohella työskentelevät joutuvat maksamaan myöhemmin tukiaan takaisin. Homma voi vaikuttaa mutkikkaalta, mutta tosiasiassa kyse on puhtaasti matematiikasta. Tarkat tulorajat löytyvät Kelan nettisivuilta.

Jos töitä tuntuu silti kertyvän liikaa, jätä vaikka jonkin kuukauden opintotuki nostamatta tai pyydä seuraavassa kuussa vähemmän työvuoroja.  Monet työnantajat ymmärtävät opiskelijoiden vaikean tilanteen.

2. Suunnittele ajankäyttösi

Niin opiskeluissa kuin töissäkin tulee välillä vastaan kiireisiä kausia. Tällöin stressi voi yllättää. Käytä kalenteria ja varaa riittävästi aikaa molemmille. Jos mahdollista, pyri välttämään suurta työrupeamaa esimerkiksi tenttiviikkojen aikaan. Onneksi monet työnantajat ymmärtävät tilanteen ja ovat valmiita kuuntelemaan toiveita työvuorojen suhteen.

Hoida työ ja opiskelu kumpikin reilusti omana aikanaan. Kun keskityt yhteen asiaan kerrallaan, olet tehokkaampi ja stressaat vähemmän. Työ ja opiskelu tarjoavat rentouttavaa vastapainoa toisilleen, kun et vaivaa päätäsi niillä samaan aikaan.

3. Muista levätä

Muista, että tarvitset myös vapaa-aikaa! Älä yliarvioi jaksamistasi, vaan huolehdi siitä, että sinulla on myös aikaa nukkua, tavata ystäviä ja harrastaa.  Se ei ole laiskottelua vaan omasta jaksamisesta huolehtimista.