Tiedät varmaan tunteen, joka voi iskeä muutamaa päivää ennen työhaastattelua.  Edessä olevaan koitokseen ehtisi ja pitäisikin valmistautua jotenkin, mutta pää hakkaa tyhjää. On aina haastavaa tehdä nopea vaikutus tuiki tuntemattomiin ihmisiin. Ja tarjolla on vain yksi tilaisuus.

Entä jos et keksi mitään sanottavaa? Pitäisikö opetella joitakin lauseita etukäteen? Laitatko puvun päälle vai menetkö farkuissa?

Et ole yksin – työhaastattelu jännittää kaikkia muitakin. Pieni jännitys kuuluu asiaan!

Seuraavat viisi vinkkiä auttavat sinua antamaan itsestäsi mahdollisimman hyvän kuvan työhaastattelussa.  Silloin voit olla tyytäväinen haastatteluun, vaikka et tällä kertaa saisikaan työpaikkaa.

 1. Viimeistään tässä vaiheessa sinun kannattaa ehdottomasti tutustua hakemasi työpaikan nettisivuihin ja facebook-profiiliin. Silloin tiedät mahdollisimman tarkasti, millaista paikkaa olet tällä kerta hakemassa.Monet yritykset ja organisaatiot jakavat tuoreimmat uutiset ja perustietoa  toiminnastaan verkossa. Usein nettisivuilta löytyy myös tietoa yrityksen arvoista ja toimintafilosofiasta.  Nämä on hyvä muistaa haastatteluvastauksissa. Kun tiedät, mitkä ominaisuudet ovat yrityksen toiminnalle tärkeitä, osaat kertoa itsestäsi oikeat asiat.
 2. Mieti seuraavaksi mahdollisia haastattelukysymyksiä ja vastauksia niihin.  Älä kuitenkaan suunnittele vastauksia  sanasta sanaan etukäteen. Tärkeintä on, että osaat kertoa osaamisestasi ja kokemuksistasi tiiviisti ja persoonallisesti.Jos et tunnu keksivän hyviä vastauksia, kannattaa vaihtaa perspektiiviä ja kysyä kaverilta vinkkejä. Ystävän kanssa keskusteleminen selventää ajatuksiasi. Hän voi hyvinkin löytää sinusta juuri ne hyvät puolet, joita et ole itse tulisi ajatelleeksikaan.Tässä esimerkkejä tavallisimmista haastattelukysymyksiä, joiden edessä moni voi mennä hiljaiseksi:
  • Miksi juuri sinut pitäisi palkata?
  • Mitkä ovat heikot/vahvat puolesi?
  • Miten työskentelet paineen alaisena?
  • Mitä odotat työltäsi?
  • Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?
 3. Kokoa ansioluettelosi ja työ-ja koulutodistuksesi esimerkiksi erilliseen kansioon ja muista ottaa se mukaan. Harkitse myös pukeutumisesi etukäteen.Liian laittautumisen sijaan on turvallisinta pitäytyä yksinkertaisissa vaatteissa, joissa tunnet olosi luontevaksi. Tärkeintä on, että vaatteet ovat siistit ja ehjät.
 4. Varmista etukäteen, että löydät haastattelupaikalle ajoissa. Siksi reitti haastattelupaikalle kannattaa tarkistaa etukäteen ja matkaan kannattaa varata runsaasti aikaa. Saavu paikalle mieluiten viisi minuuttia etuajassa.Myöhästymistä pidetään perinteisesti pahimpana virheenä, minkä haastateltava voi tehdä. Monet haastattelijat eivät edes suostu enää ottamaan haastattelutilanteesta myöhästynyttä hakijaa vastaan.Jos tielle tulee ylitsepääsemättömiä esteitä, voit yrittää soittaa haastattelijalle mahdollisimman ajoissa ja kertoa niistä. Kun olet ehtinyt paikalle ajoissa, sinulla on myös aikaa laittautumiseen ja viime hetken hengähtämiseen.
 5. Jos odotellessa alkaa hermostuttaa,  hengitä syvään ja rauhoitu. Muista, että haastattelija on kiinnostunut sinusta. Hän on pyytänyt sinut haastateltavaksi siksi, että hän näkee sinut potentiaalisesti etsimänään työntekijänä.Nyt sinulla on tilaisuus todistaa hänen odotuksensa oikeiksi!