Korkeakouluopintoihin kuuluu pakollinen työharjoittelu. Hyvällä työharjoittelupaikalla saattaa olla suuri vaikutus tulevaisuuden uran muotoutumiseen, joten sen etsimiseen kannattaa nähdä vaivaa. On syytä hakea suoraan niihin tehtäviin, jotka sinua eniten kiinnostavat.

Hyvä työharjoittelupaikka tarjoaa työkokemuksen lisäksi nimittäin myös kullanarvoisia verkostoja ja kontakteja alan ihmisiin. Harjoittelun päätteeksi kokemuksesta kirjoitetaan harjoitteluraportti. Paikka on tyypillisesti hankittava itse, mutta onneksi monet ovat valmiita auttamaan. Näillä vinkeillä pääset alkuun:

  1. Monet työnantajat hakevat harjoittelijoita ja tulevaisuuden osaajia suoraan opiskelupaikoilta. Ainejärjestöjen sähköpostilistoilta sekä oppilaitosten ilmoitustauluilta löytyy usein vinkkejä vapaista työharjoittelupaikoista. Nämä foorumit on syytä lukea säännöllisin väliajoin.
  2. Kannattaa verkostoitua opiskelukavereiden kanssa. Vanhemmilta opiskelutovereilta kannattaa kysyä suoraan, kuinka he löysivät itselleen harjoittelupaikan. Jotkut yritykset hakevat uusia harjoittelijoita edellisten harjoittelijoiden kautta.
  3. Erilaiset rekrytointitapahtumat ja –messut ovat tehokas keino saattaa työnantajia ja työntekijöitä yhteen. Ei ihme, että ne ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan. Osallistu näihin tapahtumiin avoimin mielin ja juttele kaikkien kiinnostaviin tuttavuuksiin. Varmista, että takataskustasi löytyy CV:itä ojennettavaksi potentiaaliselle työnantajalle.
  4. Ota itse rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin. Jos avoint työharjoittelupaikkaa ei ole lähitulevaisuudessa näköpiirissä, ole sitkeä ja soita myöhemmin uudestaan. Aktiiviset yhteenotot viestivät todellisesta motivaatiosta ja kiinnostuksesta yritystä kohtaan.
  5. Kansainvälisestä urasta kiinnostuneen kannattaa hakea harjoittelupaikkaa ulkomailta. Internet on tehokas paikka aloittaa työpaikan etsiminen vieraasta maasta. Tilaisuus kansainväliseen työharjoitteluun kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi, jos se vähääkään kiinnostaa.Etsiminen voi kuitenkin olla hankalaa ja aikaavievää, jos et tunne paikallisia ihmisiä kovin hyvin. Myös korkeakoulun kansainvälisten asioiden hoitajilta ja muulta henkilökunnalta kannattaa kysyä vinkkejä. Heidän suhteensa voivat johtaa sinut unelmiesi työharjoittelupaikan äärelle. Sopivan paikan löydettyäsi kannattaa aloittaa käytännön asioiden selvittäminen ja ottaa selvää, millaisen viisumin tarvitset. Monet työnantajat auttavat myös asunnon etsimisessä.

Oletko sinä ollut opintojen edellyttämässä työharjoittelussa? Kuinka löysit oman harjoittelupaikkasi?