Kirjanpitäjän palkka

Nautitko numeroiden pyörittelystä ja itsenäisestä työskentelystä? Oletko täsmällinen, tarpeen vaatiessa jopa pikkutarkka tekijä, joka ei lamaannu edes kiireen keskellä? Jos vastasit kysymyksiin ”kyllä”, sinusta voisi tulla loistava kirjanpitäjä! Kirjanpitäjän työ ei ole pelkkää debitiä ja kreditiä pölyisten tilikirjojen keskellä tilitoimistossa, vaan kirjanpitäjä saattaa usein hoitaa myös palkanlaskentatehtäviä, arvonlisäverolaskelmia, huolehtia yrityksen taloushallinnosta tai vaikka toimia talouskonsulttina tai palveluasiantuntijana.

Keskipalkka/kk

Kirjanpitäjien palkat vaihtelevat jonkin verran; yleisimmin palkka on 2 500–3 000€ kuukaudessa. Palkkavertailuun ilmoitettujen yli 1 500 euron palkkojen perusteella kuukausipalkka voi pienimmillään olla reilun tonnin verran, ja parhaiten palkatut tienaavat yli kolminkertaisen summan kuukaudessa. Eri sivustoilta löytyvien tietojen perusteella kirjanpitäjän keskiarvopalkka on 2 835€/kk.

Palkan suuruuteen vaikuttavat tekijät

Kirjanpitäjien palkoissa on satojen eurojen eroja kuukaudessa riippuen siitä, työskennelläänkö kunta-, valtio- vai yksityisellä sektorilla. Kuntasektorilla ansaitaan keskimäärin 2 700€/kk, valtion tehtävissä hieman päälle 3 000€ ja yksityisten yritysten leivissä pääsee kiinni parhaisiin palkkoihin (keskimäärin 3 300€/kk). Lisäksi palkan suuruuteen vaikuttavat koulutustaso, työkokemus, työpaikan maantieteellinen sijainti ja työtehtävien luonne.

Työtilanne Suomessa

Suomessa tuntuisi olevan kirjanpitäjistä jopa pulaa: eri työnvälityssivustoja selailemalla löytyy 120–150 vapaata kirjanpitäjän (tai siihen rinnastettavissa olevaa) työpaikkaa ympäri Suomen. Vaikka nykypäivän kehittyneet ohjelmat ovat nopeuttaneet kirjapitäjän tehtäviä, on työ samalla monipuolistunut. Kirjanpitäjän on hyvä hallita taloushallintoa laajemminkin voidakseen suunnitella yrityksen taloutta, ja moderni kirjanpitäjä onkin yrittäjän tukena myös jokapäiväisissä bisneksissä.