Kiinteistönvälittäjän palkka

Kiinteistönvälittäjän työ mielletään siistiksi sisätyöksi, jossa rupatellaan niitä näitä potentiaalisten ostajien kanssa. Kun kaupat on tehty, avataan skumpat ja herkutellaan kaviaarilla. Näin toki monissa ulkomaalaisissa reality-sarjoissa, mutta todellisuus on hieman eri.

Kiinteistövälittäjän keskipalkka

Aloittelevan kiinteistövälittäjän palkka voi olla niinkin pieni kuin noin 300 – 1 100 euroa, mikä jää reilusti suomalaisten yleisen keskipalkan alapuolelle. Useamman vuoden alalla toimineet kiinteistövälittäjät tienaavat yleensä tätä enemmän.

Kiinteistövälittäjä ei nosta tavallisen duunarin tapaan tuntipalkkaa, vaan palkka riippuu myytyjen asuntojen määrästä – jos kuussa ei myydä yhtään asuntoa, ei myöskään tällöin saada palkkaa. Toisaalta taas, jos asuntoja onnistutaan myymään useampia, tilipussi on tällöin muhkeampi. Tästä syystä kiinteistövälittäjän keskipalkkaa on varsin vaikeaa laskea, sillä palkkausmalleja on lähes yhtä paljon kuin kiinteistövälittäjiä.

Palkan suuruuteen vaikuttavat tekijät

Kiinteistövälittäjän keskipalkkaan vaikuttavat kuitenkin monet eri tekijät. Palkka perustuu välityspalkkiosta, jonka asunnon myyjä maksaa välittäjälle. Tästä välityspalkkiosta vähennetään kuitenkin kaikki pakolliset kulut, kuten myyntiin, kirjanpitoon, toimiston vuokraan ja toimistotarvikkeisiin liittyvät kulut. Myös vuodenajat vaikuttavat pitkälti palkan suuruuteen, sillä esimerkiksi alkuvuosi on asuntokauppojen kannalta vilkkaampaa aikaa kuin vaikka kesälomat.

Työtilanne Suomessa

Epätasainen palkkaus voi olla stressaavaa, mutta silti kiinteistövälittäjän vaihteleva ja monipuolinen työ kiinnostaa monia. Kiinteistövälittäjiä tarvitaan aina, sillä asuntoja myydään ja ostetaan koko ajan – itse asiassa esimerkiksi korona-aika on jopa lisännyt asuntokauppoja. Samalla toki ala elää digitaalisen aikakauden ja etänä tehtävien esittelyjen murrosaikaa, johon jokaisen alalle haluavan ja alalla jo työskentelevän on osattava mukautua.