ETF on sijoittajille tai finanssialalla työskenteleville tuttu ja tärkeä termi. Kaikki eivät kuitenkaan ole suinkaan kuulleet moisesta. Mikä se oikein on ja miksi siihen kannattaa sijoittaa?

Sijoittaminen on ala, jota osa tekee työkseen ja osa rennosti ikään kuin harrastuksena. Se jakaa aina monia mielipiteitä, eivätkä useat edes halua antaa toisille sijoitusneuvoja.

Myös ETF jakaa luonnollisesti mielipiteitä. Pian kuitenkin voi koota oman mielipiteesi, kun tiedät enemmän ETF:n merkityksestä, mikä se on ja mitä se pitää sisällään.

ETF – Mikä se on?

ETF eli pörssinoteerattu rahasto muodostuu sanoista Exchange Traded Fund ja on yksi sijoittamisen muoto. Kun sijoitat tavalliseen indeksirahastoon, saat vastineeksi murto-osan jonkin yrityksen omistuksesta tai osuudesta. ETF on puolestaan kuin “korillinen” yksittäisiä osakkeita, joukkovelkakirjoja tai muuta sijoitustoimintaa, jotka on yhdistetty.

Kun vertaamme sitä tavalliseen indeksirahastoon, huomaamme eron. Tavallisessa oman osuuden hinta määräytyy aina yhden kerran päivässä rahasto-osuuden laskemisella, jota rahoittajat tiiviisti sitten seuraavat.

Tavallisessa indeksirahastossa rahasto-osuuden arvot yleensä lasketaan, kun markkinat sulkeutuvat. ETF:ssä asia tehdään toisella tavalla; hinnan määräytyminen tapahtuu pörssissä koko ajan reaaliaikaisesti tarjonnan ja kysynnän periaatteella. Kauppaa voidaan ETF:n kohdalla käydä silloin, kun pörssi on nimenomaan auki, eikä suljettuna.

Useimpien yksittäisten sijoittajien mielestä ovat ETF:t loistava mahdollisuus koota salkkua, jossa sijoitukset saa hajautettua monipuolisesti. 

Historiasta

Alun perin ETF-rahastot houkuttelivat institutionaalisia sijoittajia puoleensa. Sijoittajia onkin alkuajoista lähtien riittänyt. Aikaa ei kuitenkaan kulunut kovinkaan kauaa, kun rahoitusneuvojat sekä yksittäiset sijoittajat alkoivat omaksumaan ETF:n omakseen sijoitusmuotona.

Kanadassa tehtiin historiaa, kun vuonna 1990 ensimmäinen ETF-rahasto lätkäistiin Toronton pörssiin. Tämä oli ensikosketus ETF:ään, mutta kaikkein tunnetuin historiallinen ETF on kuitenkin Yhdysvaltoihin lanseerattu SPDR S&P 500 ETF. 

SPDR S&P 500 on yksi maailman suosituimmista rahastoista, joihin sijoittajia on ainakin tähän päivään mennessä riittänyt. Kyseisen rahaston vuotuiset kulut ovatkin sijoittajille todella alhaiset, ainoastaan 0,095%. 

Miksi sijoittaa ETF:ään?

ETF-sijoittaminen on sijoittamisen muoto, jossa on enemmän valikoimaa, kuin normaaleissa indeksirahastoissa. Yleensä se on hyvä muoto aktiiviselle sijoittajalle tai, joka omistaa jo suuren sijoitussalkun. ETF-rahastot ovat joillakin aktiivisessa käytössä myös kuukausisäästämisen muodossa.

Sijoittamisen edut ETF-rahastoon ovat ehdottomasti pienemmät kulut, mitä muihin indeksirahastoihin sijoittamisessa kertyy. Pörssissä noteeratut ETF-rahastot ovat vieneet rahastisjoittamiseen suhteutetut edut täysin uusille leveleille.

Kaupankäynti on joustavaa, läpinäkyvyys on toiminnassa huomattavaa, verotehokkuus on ensiluokkaista sekä mikä parasta – alhaisemmat kustannukset. Talousgurut ovat suurimmaksi osaksi sitä mieltä, että ETF:n hyvät puolet voittavat ylivoimaisesti huonot.

Entä mikä on sitten huono puoli? Huonona puolena voidaan todeta ehkä se, että voi kestää aikaa, kun ETF:än maailmaan pääsee sisälle.

Täytyykö sijoittaminen aloittaa heti?

Elämäntilanteen voivat vaihdella. Olisi hyvä, jos jokainen meistä tajuaisi aloittaa säästämisen ja sijoittamisen hyvissä ajoin. Yleisesti puhutaan, että hätärahastossa olisi hyvä olla vähintään kolmen kuukauden palkka.

Kyllä, se voi kuulostaa hurjalta. Mutta kun sijoitukset ja säästöt alkavat kertymään, voi tasapaino löytyä sekä sijoittamisen, että säästämisen väliltä ohjaamalla varallisuutta molempiin. Se milloin kannattaa aloittaa, on vain yksi vastaus: nyt.

Onko sinulla laittaa sijoitukseen 50 euroa? Sillä vaikka se kuulostaa nyt suurelta summalta, voivat sijoitukset moninkertaistua. Voit saada pienistä summista kymmenien tuhansien eurojen tuotot, kun annat ajan kulua.

Ikinä ei ole täydellistä hetkeä aloittaa. Tee siis valinta nyt ja kiität itseäsi vuosien päästä.