Monet etätyötä tekevät ovat huomanneet, että usein uppoutuu työhönsä niin intensiivisesti, että tauot jäävät pitämättä ja jaksaminen on silloin koetuksella. Päivän tauottaminen on tärkeä rutiini, sillä se vaikuttaa siihen, miten paljon ehtii päivässä tehdä sitä työtä, mistä ansaitsee elantonsa. Miten asiaa pitäisi lähestyä?

Taukojen hyödyntäminen harrastuksiin ja rentoutumiseen

Monet etätyöntekijät tekevät päivään tietynlaisen agendan, jolloin he voivat hyödyntää aikaa joko omiin harrastuksiin tai rentoutumiseen. Pieni liikuntahetki tekee hyvää istumatyöläiselle ja harrastuksiin lähteminen antaa aivoille aikaa levätä sekä varautua seuraavaan työsessioon. Toisinaan kasinot ilman rekisteröitymistä tuovat hyvän vaihtoehdon, kunhan niistä ei innostu liikaa ja unohda päivän muita tehtäviä.

Kunnollinen tauko päivän aikana tekee hyvää. Päivän hyvä rytmitys voi olla esimerkiksi sellainen, että viettää töiden parissa aikaa aamupäivästä muutaman tunnin, käy kunnollisella tauolla ja palaa vielä töiden ääreen sen jälkeen. Työn tekeminen on silloin varsin tehokasta, jos tauon aikana on myös pitänyt huolta syömisestä. Joka päivä ei välttämättä tarvitse pitää yhtä pitkiä taukoja, vaan ne voivat vaihdella tekemisen mukaan.

Rentoutumisen voi tehdä varsin hyvin myös houkuttelevan kirjan parissa tai kuuntelemalla hyvää musiikkia. Tekeminen ei aina tarvitse olla kovin intensiivistä, sillä työ on sitä usein. Jos istuminen on kovin staattista, voi pieni jumppahetki olla hyvä vaihtoehto kesken päivän. Jaloille sekä hartioille liikuntaa, niin tehtävät jatkuvat ihan uudella innolla hetken kuluttua. Samalla välttyy ongelmista hartiaseudulla.

Tietokoneen ääressä istumista vältettävä tauoilla

Vaikka uutisia tai muita viestejä on mukava lukea tauon aikana, on syytä välttää istumista tietokoneen äärellä. Silloin tauosta ei välttämättä ole täyttä hyötyä, koska istuminen on edelleen yksipuolista ja rasittaa tässäkin tapauksessa yläraajoja. Niskan asento ei juurikaan muutu ja silloin tauko ei ole sellainen kuin pitäisi.

Tottahan on, että useimmilla etätyöntekijöillä menee valtaosa työajasta tietokoneen äärellä eikä asento juurikaan vaihdu. Istuma-asentoon on kiinnitettävä huomiota ja siksi tauon pitää tuoda vaihtelua paikallaan istumiseen. Myös työtilan hyvä tuuletus kesken päivän tekee työskentelystä sen jälkeen huomattavasti mukavampaa.

Uusia tapoja virkistyä ja rentoutua tauolla

Kaikkea ei vielä ole koettu, joten aina on järkevää etsiä uusia tapoja virkistymiseen tai rentoutumiseen. Pienehkö meditaatiokaan ei ole pahaksi, sillä se vie varmasti ajatukset muualle kuin pelkästään työhön. Meditaation täydellinen oppiminen vie aikaa, mutta siihen kannattaa paneutua huolella ja hyöty on silloin suurempi.

Jokainen etätyöntekijä löytää varmasti parhaan tavan rentoutua ja viettää virkistäviä hetkiä. Uusiin tapoihin voi aina kysellä vinkkejä muilta etätyöntekijöiltä. Silloin löytää mielenkiintoisia tapoja virkistyä sekä rentoutumisen voi tehdä aivan uudella tavalla. 

Tärkeintä on kuitenkin löytää itselleen paras tapa rytmittää työpäivää, jolloin työteho kasvaa sekä saa tehtävät tehtyä nopeammin. Silloin jää enemmän aikaa harrastuksille sekä muulle elämälle.